Noutăţi şi evenimente!

Bine aţi venit pe acest wordpress al revistei Nomen Artis – Dincolo de tăcere, unde vă invităm să fiţi cât mai activi şi să ne „spuneţi” părerile domniilor voastre, ca de altfel, şi să postaţi o parte şi creaţiile dvs.

Pe curând,

Viorela Codreanu Tiron

şi

Colectivul de redacţie

Reclame

7 gânduri despre „Noutăţi şi evenimente!”

 1. Expoziţie de pictură din colecţii particulare, la Muzeul Naţional Cotroceni

  May 31st, 2015 | By admin | Category: Eveniment
  Muzeul Naţional Cotroceni organizează în colaborare cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, joi, 4 iunie 2015, ora 18.00, vernisajul expoziţiei “Buchetul de flori în pictura românească, din colecţii particulare”. Peste 250 de lucrări, din 69 de colecţii de artă particulare, semnate de mari clasici ai picturii româneşti şi deopotrivă de artişti contemporani, vor fi expuse în perioada 4 iunie – 2 august 2015, în spaţiile medievale ale muzeului.

  Apărută ca temă independentă în secolul al XVI-lea, în pictura italiană şi flamandă, cu rădăcini, însă, în fresca antică greco-romană, tabloul cu flori a devenit, începând cu secolul al XIX-lea, una dintre creaţiile predilecte ale artiştilor străini şi români. Secolul al XIX-lea a fost aşadar, perioada cea mai reprezentativă, mari nume ale picturii universale aducând omagiu frumuseţii florilor şi naturii în marea sa generozitate de forme şi culori: Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Edouard Manet, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Henri Matisse, Marc Chagall, Pablo Picasso, iar dintre români: Ştefan Luchian, NicolaeTonitza, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Ion Andreescu etc.

  Selecţia realizată de Societatea Colecţionarilor de Artă din România, cuprinde lucrări semnate de: Ştefan Luchian, Ion Theodorescu Sion, Dumitru Ghiaţă, Gheorghe Vânătoru, Ştefan Popescu, Jean Al. Steriadi, Ipolit Strâmbu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Vasile Parizescu, Ion Sălişteanu, Horia Bernea, Vasile Grigore, Vasile Pop Negreşteanu, Horea Paştina şi alţi artişti moderni şi contemporani.

  Expoziţia “Buchetul de flori în pictura românească, din colecţii particulare” continuă frumoasa şi fructuoasa colaborare a Muzeului Naţional Cotroceni cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, membrii societăţii oferind cu generozitate vizitatorilor muzeului posibilitatea de a admira creaţiile marilor pictori, aflate în colecţiile lor, Palatul Cotroceni devenind astfel, pentru două luni, „grădina picturii româneşti“.

  Expoziţia poate fi vizitată între orele 9.30 şi 17.30, de marţi până duminică, la sediul Muzeului Naţional Cotroceni.

  Apreciază

 2. Expoziție colectivă de sculptură și instalație, ”Faţetele Hiperconectivităţii”

  May 7th, 2015 | By admin | Category: Eveniment
  Duminică, 10 mai 2015, ora 16.00, la Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti” Mogoşoaia, va avea loc vernisajul expoziţiei colective de sculptură şi instalaţie, “Faţetele Hiperconectivităţii / The Facets of Hyperconnectivity”. Este vorba despre al treilea pas al unui complex program curatorial iniţiat în 2012 de către Asociaţia Many Colors. Manifestarea de anul acesta presupune dincolo de expoziţia tematică propriu-zisă, o serie de evenimente conexe: “Upside Down”, dance (duminică, 10 mai 2015), workshop de sculptură în bronz (vineri, 29mai 2015 și sâmbătă,30 mai 2015), sesiuni de audiţii de muzică experimentală şi contemporană “Sâmbăta Sonoră” (sâmbătă, 16 mai 2015). AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

  Artiştii participanţi sunt: Adrian Moise, Anamaria Pravicenco, Arcadie Rusu, Cătălin Oancea, Darie Dup, Dragoş Neagoe, Flavia Lupu, Frantz Galo (Franţa), Gabriel Brojboiu, Georgiana Cozma, Ileana Oancea, Ioana Marchidan, Irinel Moldoveanu, Octav Avramescu, Radu Dragomirescu, Marina Antoniu, Mara Mărăcinescu și Vlad Basarab. Curator și manager de proiect, Simona Antoniu; asistent manager Irinel Moldoveanu.

  Într-o lume în care calculatorul şi telefonul mobil, cu toate gadgeturile pe care le presupun aceste obiecte indispensabile omului modern, faptul de a fi conectat, de a fi online a devenit o miză în sine, dincolo de tot ceea ce pot aduce legăturile informaţionale cu lumea, ridicate la rang de privilegii ontologice. Altfel spus, calea s-a transformat în scop, cu toate consecinţele de rigoare în plan (sub)cultural.

  Tema expoziţiei propuse de Asociaţia Many Colors vizează comunicarea verbală autentică, desfăşurată ȋn spaţiul offline, oralitatea, sondarea psihologică, empatia, intuiția, lumea interioară, cea construită pe repere non-virtuale.

  Configuraţia participanţilor la proiectele Many Colors se alcătuieşte pe baza unui algoritm intern, fiind invitaţi artişti a căror activitate este consonantă cu intenţiile organizatorilor. În măsura în care aceştia onorează invitaţiile, problema numitorului comun este din start rezolvată, în condiţiile în care protagoniştii sunt, de fiecare dată, extrem de diferiţi ca experienţe, tehnici şi concepţii.

  Proiectul Fațetele Hiperconectivității este o inițiativă finanțată prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultura și arta în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro). Grantul este oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

  Parteneri media: AgențiadeCarte.ro, Ceașca de Cultură, Radio România Cultural, Vernisaje, Deco și Eco, România Pozitivă, Onlinegallry, Artindex, ArtLine.

  Apreciază

 3. Despre autor:
  Profesorul univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan este medic neurolog si psihiatru, autor a numeroase monografii, tratate, lucrari si carti de certa valoare stiintifica dar si de eseisitica, cu ample deschideri spre fascinantele domenii ale filosofiei stiintei. Cartea sa „Inteligenta materiei”, un best seller cautat si astazi, a fost distinsa cu premiul pentru filosofie „Vasile Conta” al Academiei Romane (1992). Este membru al unor prestigioase societati stiintifice nationale si internationale, autor al unor brevete de inventii, titular al unor importante cursuri universitare, precum si detinator a numeroase premii stiintifice si literare obtinute in tara si strainatate.
  Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a devenit cunoscut publicului larg, indeosebi dupa publicarea în 1981 a primei editii a acestei carti, Inteligenta materiei, devenita imediat un best-seller.


  „O carte care a bulversat lumea stiintifica romaneasca, pentru ca avea curajul sa aduca in discutie o viziune asupra lumii si a universului ce parea pierduta pentru totdeauna. Erau timpurile materialismului dialectic, iar cuvinte precum „suflet” isi pierdusera orice semnificatie. Lumea nu mai era decat o masinarie, la fel si oamenii. Constiinta nu mai era decat „produsul materiei superior organizate”. Dumnezeu fusese izgonit din lumea oamenilor, in numele unei stiinte restrictive si ai carei ochi erau acoperiti cu ochelari de cal. (…). „Inteligenta materiei” era o carte in care, pe baza cercetarilor care se desfasurau in lume, dar si pe baza propriilor sale cercetari, Dumitru Constantin arata faptul ca in spatele aparentei solide a materiei exista un principiu energetic si informational care organizeaza universul in formele pe care le cunoastem. Ca dincolo de obiectele mecanice ale lumii mai exista ceva, o esenta inefabila, greu de cuprins in conceptele obisnuite despre materie, care constituie adevarata baza a universului cunoscut.” – Formula As
  „Inteligenţa materiei este unică în literatura ştiinţifică românească prin cantitatea de informaţie prezentată într-o sinteză integratoare ce vă face cinste dvs. şi culturii româneşti. A fost o reală plăcere intelectuală marcată de un interes crescând cu fiecare capitol nou parcurs. Este o mare onoare pentru mine că v-am citit.” – Romulus Vulcănescu (Scrisoare către autor, 13 iulie 1995)

  „Un gen de lucrare încă neutilizat în literatura noastră, iată ce este volumul Inteligenţa materiei… Întreaga lucrare poate fi considerată ca o biografie a evoluţiei materiei pe acest lung şi complicat drum al „inteligenţei” şi o descriere a aventurii sale cosmice spre înaltul pisc al inteligenţei umane.” – Prof. univ. dr. Petre Brânzei (1981)

  Inteligenta materiei a primit in 1992 premiul pentru filosofie „Vasile Conta” al Academiei Romane.

  Apreciază

 4. Dublu eveniment artistic, la Palatul Mogoșoaia

  Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Asociația Pro Valores vă invită sâmbătă, 4 aprilie 2015, la două evenimente deosebite: la ora 16.00 are loc vernisajul expoziției “Memoria imaginii”, a artistului ieșean Felix Aftene, iar de la ora 17.00 veți fi martorii unui spectacol de mare încărcătură spirituală, prin care actrița Daniela Nane și chitaristul Costin Soare, vor încheia Turneu “Armonii pascale”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

  Versurile unor poeţi ca: Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Arsenie Boca, Nichifor Crainic sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de: Johann Sebastian Bach, Heitor Villa-Lobos, Franz Schubert, Agustin Barrios-Mangore.

  Cu acest prilej Daniela Nane a declarat: “Mă bucur mult să aduc în fața iubitorilor de poezie câteva dintre cele mai frumoase versuri scrise vreodată despre adevăr, divin, lumină, pace și dragoste. Sper ca oamenii să trăiască momente de reală emoție și încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toată generozitatea și noblețea din suflete.”

  Memoria imaginii, proiectul plastic propus de Felix Aftene pentru spațiul amplu al Palatului Brâncovenesc, aduce pe simeze forme elansate, scene dinamice, un bestiar fragmentat și scenografii riscate, toate învăluite într-o stranie și – pe alocuri – înduioșătoare autoreferențialitate. Vă așteptăm la Palat, cu orizontul de așteptare al unei emoții intense.

  Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucuresti din 1995, de cand a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucureşti, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Arta din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrala Unesco, în 2012. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul “Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – “Omul cel bun din Seciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – “Conversaţie după inmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în “Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, românesti sau internaţionale. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în București, la Ateneul Roman, cât și în alte orase din România, iar în luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului Armonii poetice.

  Costin Soare este unul dintre cei mai activi si mai implicaţi muzicieni-chitarişti ai generaţiei sale. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, organizator al „Serilor de chitară” din stagiunea Fundaţiei ACCUMM de la Palatul Suţu, Bucureşti. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighişoara”, iar în iunie 2014 a lansat CD-ul intitulat „Nocturne şi dansuri”, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: J.S Bach, B.Britten şi T.Takemitsu.

  Felix Aftene (1972) este un artist reprezentativ al generației din care face parte, cea în care se manifestă noul val al figurativului bine temperat. Cu o activitate expozițională prodigioasă, în țară și în afara granițelor, multiplu premiat și apreciat de critica de specialitate, Felix Aftene se reinventează cu fiecare propunere pe care o aduce în spațiul public.

  Amănunte pe: armoniipascale.wordpress.com și palatebrancovenesti.ro/

  Organizatori: Asociaţia Culturală “Pro Valores” şi Amena Studio

  Sponsori: Acqua Carpatica, Domeniile Sâmburești și Tipografia Docuprint

  Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti

  Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Port.ro, Onlinegallery.ro, Observator cultural, Calendar evenimente, AgentiadeCarte.ro, Ziarul Metropolis, Bucuresteni.ro.

  Apreciază

 5. Teatrul Odeon şi Institutul Polonez din Bucureşti au plăcerea să vă invite
  joi, 2 aprilie, ora 19.30, Sala Studio,
  la evenimentul

  CENTENAR TADEUSZ KANTOR

  organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea artistului

  Programul evenimentului include:
  Ø vernisaj: Fotografia ucide oamenii – Expoziţie de fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor semnate de Romano Martinis
  Ø prezentare de carte: Tadeusz Kantor. Scrieri despre teatru – Editura Fundaţiei Camil Petrescu
  Ø lansare: Revista Scena.ro nr. 28/ 2015
  Ø prelegere susţinută de Justyna Michalik (Polonia)
  Ø film documentar Artistul și lumea lui. Kantor este aici

  Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

  Tadeusz Kantor (6 aprilie 1915, Wielopole – 8 decembrie 1990, Cracovia) este unul dintre cei mai cunoscuți artiști polonezi, opera sa incluzând teatru, în calitate de regizor, dar și scenografie și pictură. Regizorul este cunoscut mai ales pentru felul în care a revoluționat arta scenică internațională, prin concepțiile sale inovatoare. Cele mai cunoscute spectacole ale sale sunt Clasa moartă (1975), Wielopole, Wielopole (1981) sau Astăzi este ziua mea (1990).

  Fotografia ucide oamenii – Expoziția de fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor semnate de artistul fotograf Romano Martinis
  În anul 1969, Romano Martinis a fost primul fotograf de scenă care a documentat creația teatrală a lui Tadeusz Kantor.
  Mai târziu, regizorul însuși l-a ales pe Martinis pentru a-l urma – pe el împreună cu actorii companiei Cricot 2 – în turneele lor prin Europa.
  Colaborarea lor a durat douăzeci de ani, până la moartea lui Kantor. Martinis a documentat printre altele spectacolele Astăzi este ziua mea, Clasa Moartă și Wielopole, Wielopole.
  Datorită calității și complexităţii imaginilor sale, fotografiile de scenă ale lui Romano Martinis reprezintă un document unic care contribuie la înțelegerea rolului important pe care l-a avut Tadeusz Kantor în viața culturală a secolului douăzeci.
  Cartea Tadeusz Kantor. Scrieri despre teatru apărută la Editura Fundației Camil Petrescu în 2014 este o selecție din cele mai importante texte semnate de legendarul artist vizual și om de teatru polonez. Lectura în suită cronologică a manifestelor, eseurilor și comentariilor este extrem de importantă pentru înțelegerea gândirii și practicii sale radicale, surprinzând evoluția conceptelor-cheie pe care Kantor le-a inventat, dezvoltat, reformulat fără încetare, până spre finalul vieții (1990).
  Selecția textelor a fost realizată de Krzysztof Pleśniarowicz, fost director al Cricotecii de la Cracovia – Centrul de Documentare despre Arta lui Tadeusz Kantor, și curator al celei mai ample ediții de până acum a Scrierilor lui Kantor, finalizată în patria artistului abia la începutul acestui secol.
  Revista Scena.ro nr. 28/ 2015 cuprinde un dosar special despre muzeul kantorian Cricoteka din Cracovia, despre spectacolele sale, dar și ideile regizorului comune cu ale altor mari artiști ai secolului trecut. Articolele sunt semnate de Andrzej Welmiński, Justyna Michalik, Anna Królica, Mirella Patureau și Cristina Modreanu.
  Justyna Michalik este doctorandă la Institutul de Artă al Academiei Poloneze a Științelor. Din 2008 colaborează cu Centrul Cricoteka de Documentare a Artei lui Tadeusz Kantor din Cracovia. A co-editat mai multe cărți și expoziții majore despre opera artistului. Este autoarea unei cărți despre teatrul și happening-urile lui Kantor, care va fi publicată în Polonia anul acesta.
  Filmul documentar Artistul și lumea lui. Kantor este aici prezintă trei happening-uri realizate de artist la începutul lunii aprilie 1968, la Nuremberg. Filmul a fost produs de Saarbrücken TV în colaborare cu Dietrich Mahlow de la Kunsthalle, Nuremberg. Proiectele prezentate sunt: O conversație cu un rinocer (A Conversation with a Rhinoceros), Ambalajul mare (Die Grosse Emballage) și Lecția de anatomie a lui Rembrandt (Rembrandt’s Anatomy Lesson).

  Consultant artistic
  Tamara Susoi, Cristina Tudor
  Secretar literar
  Silvia Cazacu
  e-mail: odeon.art@teatrul-odeon.ro
  Tel: 313 68 74
  Fax: 312 24 89, 315 48 52
  Adresa: Calea Victoriei 40-42, sector 1, cod 010062 Bucuresti
  Agentia de bilete: 314 72 34
  website: http://www.teatrul-odeon.ro

  Apreciază

 6. Sâmbătă, 21 martie 2015, la Librăria Open Art (aflată la intersecţia străzilor Pitar Moş şi Arthur Verona) din Bucureşti, între orele 11.30- 14.00, va avea loc a doua ediţie a evenimentului RECITAL CU PERECHE – “Noi şi amintirea lor”, un proiect ce marchează sărbătorirea Zilei Internaţionale a Poeziei. 11 poeţi contemporani (Ioana Diaconescu, Simona-Grazia Dima, Mariana Filimon, Ioana Greceanu, Dan Iancu, Riri Sylvia Manor, Anca Mizumschi, Niculina Oprea, Liviu Ioan Stoiciu, Grigore Şoitu, Lucian Vasilescu) citesc poemele a 11 poeţi români plecaţi în raiul poeziei. Va fi evocat, într-un moment special, marele actor și recitator Eusebiu Ștefănescu, recent dispărut dintre noi. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru. Organizator: Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. Parteneri: APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România) şi Opera Scrisă.ro. Partenerii media ai proiectului sunt Cultura şi AgenţiadeCarte.ro. Coproducători: Radio România Cultural și Asociaţia Euro CulturArt.

  RECITAL CU PERECHE – “Noi şi amintirea lor” este un proiect pentru promovarea poeziei române contemporane prin intermediul unor lecturi publice. Cei 11 poeţi invitaţi în proiect vor citi fiecare câte trei poeme: două poeme ale lor şi poemul unui confrate plecat dintre noi. Evenimentul va fi înregistrat audio şi video şi se va constitui într-un document de patrimoniu literar şi cultural. Moderatorii evenimentului: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, şi Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Ana Maria Spătaru, Radio România Cultural.

  RECITAL CU PERECHE – “Noi şi amintirea lor”:

  Ioana Diaconescu / Cornelia Maria Savu

  Simona-Grazia Dima / Daniel Turcea

  Mariana Filimon / Constanţa Buzea

  Ioana Greceanu / Virgil Mazilescu

  Dan Iancu / Gheorghe Ene

  Riri Sylvia Manor / Nicolae Labiş

  Anca Mizumschi / Vasile Petre Fati

  Niculina Oprea / Marin Sorescu

  Liviu Ioan Stoiciu / Mircea Ciobanu

  Grigore Şoitu / George Vasilievici

  Lucian Vasilescu / Magda Isanos

  Apreciază

 7. De 8 martie

  De-am dat, o viaţă, daruri tuturor,
  Azi fac cadouri numai din cuvinte
  Ce le-mpletesc, cu drag, în mărţişor,
  Ca un zgârcit datornic, dar cuminte.

  Am pus în cui risipele curente
  Şi cum fac eu, sfat bun le dau la toţi,
  Căci toate aceste daruri inocente
  Creează tensiune între soţi.

  Mai bine versuri scrise în cascade,
  Cuvinte slobozite în şarade
  Ca trubadurul, lira ce şi-o plimbă.

  De ce la daruri, azi, am renunţat?
  Iată răspunsul, vârstei resemnat:
  Când anii trec, părerile se schimbă.

  sonet epigramatic de Laurian Ionică

  LA MULTI ANI TUTUROR FEMEILOR!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s