Etichete

Nominalizată anul acesta la “Oscar”, la categoria „Cel mai bun film străin”, şi câştigătoare a premiului pentru “Cel mai bun scenariu” la Cannes, anul trecut, producţia israeliană “Notă de subsol” (Footnote), în regia lui Joseph Cedar, închide cea de-a doua ediţie a “Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti” (Bucharest Jewish Film Festival – BJFF), astăzi, la ora 20.15, la Cinema “Studio”, într-o seară festivă ce va include şi decernarea Premiului competiţiei de film documentar, oferit de ICR.

“Notă de subsol” (Israel, 2011) este povestea unei acerbe rivalităţi dintre un tată şi fiul său, ambii profesori de Talmud care şi-au dedicat viaţa profesiei. Tatăl pare un purist încăpăţânat care nu vrea să aibă de-a face cu sistemul, în timp ce fiul său, Uriel, tânjeşte după recunoaştere şi onoruri. Într-o bună zi, însă, rolurile se inversează, atunci când tatăl află că va primi cel mai important premiu la care poate aspira, iar în sufletul fiului se dă o luptă între invidie şi mândrie. Va fi el capabil să compromită gloria tatălui? „Povestea e bazată oarecum pe ceva ce aproape că mi s-a întâmplat şi mi-a plăcut să-mi închipui cum ar fi fost dacă într-adevăr mi s-ar fi întâmplat. Filmul a devenit mult mai complex decât ideea de pornire. În timpul scrierii scenariului, centrul de greutate a trecut de pe poveste pe examinarea celor două personaje. Am ales acest titlu pentru că, la un moment dat, un specialist în Talmud, binecunoscut pentru acurateţea scrisului său, mi-a explicat ce semnificaţie are pentru el o notă de subsol: «Este o informaţie, uneori o anecdotă, nu neapărat verificabilă, câteodată chiar gogonată sau prostească, adesea puţin relevantă pentru textul de bază, dar, în acelaşi timp, prea savuroasă ca să o ignori cu totul…». Cam asta simt eu despre acest film. E o notă de subsol”, spune regizorul şi scenaristul filmului, Joseph Cedar. Născut la New York în 1968, Joseph Cedar a emigrat în Israel, la vârsta de şase ani, împreună cu familia. A urmat studii de filosofie şi de istoria teatrului la “Hebrew University” din Ierusalim, apoi studii de cinema la “New York University Film School”. Încă de la debutul său cu lungmetrajul “Time of Favor”, Academia israeliană de film l-a recompensat cu cinci premii importante (film, scenariu, imagine, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă). În continuare, toate filmele sale vor figura în palmaresul acestor premii anuale (echivalentul israelian al “Oscarului”) şi, în acelaşi timp, vor fi succese de box-office. “Beaufort” şi “Notă de subsol” se numără printre cele cinci filme nominalizate la “Oscar”, la categoria Cel mai bun film străin, în 2008 şi, respectiv, 2012.

În cadrul Galei de închidere de astăzi va avea loc şi festivitatea de decernare a Premiului competiţiei de film documentar. Anul acesta, în competiţie au participat zece pelicule din Israel, România, Polonia, SUA şi Germania. Juriul competiţiei a fost format din: Oded Guy, directorul “Jewish Film Festival”, Ashkelon, Israel; Laurenţiu Damian, regizor, scenarist, profesor universitar la UNATC, şi Magda Mihăilescu, critic de film.

Aflat la a doua ediţie, “Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti” (Bucharest Jewish Film Festival – BJFF) a prezentat publicului o bogată selecţie de peste 50 de filme, majoritatea în premieră în România, proiectate în perioada 27 aprilie – 3 mai, la Cinema “Studio” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Festivalul se înscrie într-o reţea ce include peste 130 de evenimente organizate în întreaga lume sub brandul “Jewish Film Festival” şi se adresează cinefililor pasionaţi de excelenţă şi inedit în arta cinematografică, publicului de orice vârstă, doritor să se informeze despre bogata moştenire culturală evreiască la nivel mondial, cu accent pe estul Europei şi România. Programul ediţiei de anul acesta a festivalului a inclus lungmetraje, scurtmetraje, documentare, opere de ficţiune şi filme de animaţie, de la cele mai noi producţii până la pelicule de cinematecă, precum şi expoziţii de artă, workshop-uri şi dezbateri cu tematică iudaică.

Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti a fost organizat de Fundaţia Culturală “Art Promo” şi “NOI Media Print S.A.”, sub patronajul de onoare al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, Ambasadei Statelor Unite, Ambasadei Germaniei, Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, ArCuB, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Institutului Cultural Român, Polish Film Institute şi Centrului Naţional al Cinematografiei.

Reclame